Over ons

Midden in de uitgestrekte bossen van landgoed Den Treek in Leusden, melken Jan en Lisanne Oskam zo’n 100 koeien en houden we 50 stuks jongvee. Om ons  melkveebedrijf heen ligt 45 ha grond die wij gebruiken om onze koeien te weiden, voor voederwinning en maisteelt. Daarnaast hebben we nog 4 ha grond op afstand die wij gebruiken voor natuurbeheer. In 2011 hebben wij een duurzame ligboxenstal voor onze koeien gebouwd met daarin veel oog voor het koecomfort zoals:

  • Ruime looppaden met een mestrobot die de paden schoonhoudt
  • Koeborstels en koematrassen
  • Ammoniak reducerende vloer, weersgestuurde gordijnen en een geïsoleerd dak wat een prettig klimaat geeft
  • 2 Lely melkrobots, die de koeien automatisch melken.

Duurzaamheid

De elektriciteit die wij voor ons bedrijf gebruiken wordt deels opgewekt door zonnepanelen die op het dak liggen.  We willen het energie gebruik nog verder terug brengen en zijn daarom 1 van de voorbeeldbedrijven in de provincie Utrecht die meedoen aan het project “Energie Neutrale Melkveehouderij”. Een 3 jarig project waarbij we er naar streven om ons bedrijf Energie Neutraal te kunnen laten draaien.

Gezondheid

Binnen ons melkveebedrijf focussen wij op de gezondheid van onze dieren. Wij fokken op duurzame koeien die niet op hun tenen hoeven te lopen maar makkelijk melk geven. Wij melken rond de 1 miljoen liter per jaar. De melk wordt geleverd aan Royal Bel Leerdammer, die van onze weidemelk Leerdammer kaas maken in hun fabriek in Schoonrewoerd.

Lisanne Oskam met een koe op ons melkveebedrijf

Lisanne Oskam