+31 6 12162841Bel nu

Actie #kalverliefde

Er is ontzettend veel gebeurd in de melkveehouderij de laatste tijd. De wetten en regels vliegen ons om de oren. Termen als grondgebondenheid en fosfaatrechten zeiden ons 2 jaar geleden nog niets, maar zijn nu helaas de realiteit waar wij onze bedrijven op aan moeten passen, en dat is niet altijd eenvoudig. Genoeg om ons druk over te maken dus.
Maar als kers op de taart kregen werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen dat de kalfjes bij de koe moeten blijven na de geboorte. Dit is bij veel boerinnen in het verkeerde keelgat geschoten. Iedereen is druk bezig om zijn hoofd boven het water te houden in deze moeilijke economische tijden, maar daarnaast zorgen wij met veel plezier en aandacht voor onze kalfjes. Om uit te leggen dat deze motie voor veel problemen zal zorgen zijn we met 200 boerinnen naar Den Haag getogen om de landbouwwoordvoerders een petitie aan te bieden waarin wij vertellen wat er gebeurd als het kalf bij de koe blijft. Wij hebben dan geen zicht op hoeveel biest (eerste melk uit de koe) het kalf binnen krijgt. En dat is erg belangrijk voor een goede start. Het kalf is niet gewend aan mensen, waardoor het op latere leeftijd heel agressief kan worden in de stal. Daarnaast zijn de moeders en andere koeien in de stal vaak niet zo heel sociaal naar de kleintjes toe en gebeurd het nog wel eens dat een kalf verstoten worden of plat gelegen.
De actie kalverliefde was een feit. We hebben veel pers mogen bereiken en waren zelfs een paar uur trending topic op twitter. Ook op ons bedrijf is gefilmd door Goedemorgen Nederland en RTV Utrecht